Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Výhody samonakvétacích odrůd

Samonakvétací (autoflowering) odrůdy konopí neboli automaty jsou výsledkem kombinace genetického křížení konopí rumištního s indikami a sativami. Řekneme si něco o tom, jak takové genetické párování poskytuje pěstitelům nevídané výhody.

Samonakvétací odrůdy získávají v posledních letech mnoho pozornosti. Začátky sice byly těžké, dokud nepřišla odrůda Lowryder, která jako první dokázala ukázat potenciál, jež i přes svůj malý vzrůst automaty mají.

 

Co jsou samonakvétací odrůdy

Jsou to odrůdy, které kvetou podle věku, ne množství světla. Konopí seté nebo indické je krátkodenní rostlina, která kvete, když má méně světla, obvykle na konci léta či začátku podzimu. Pouze rostliny konopí rumištního, druhu, který nejspíše pochází ze střední i východní Evropy a Ruska, kvetou podle svého stáří, nikoli podle toho, kolik se jim dostává světla.

 

Těžké začátky

Autoflowering odrůdy získaly špatnou reputaci, když se na trhu objevily poprvé. První úspěšnou se stala až odrůda Lowryder, která se na regálech seedbank objevila na přelomu století.

Lowryder byl vyšlechtěn breederem známým jako Joint Doctor. Odrůda měřila asi 40 cm a vykvetla během necelých 40 dnů. Do té doby byly samonakvétací odrůdy propadákem a nekvalitními rostlinami s nízkým obsahem THC a malou sklizní.

Dlouho se proto komunitou pěstitelů šířily řeči o tom, že automaty jsou slabé a je zbytečné je pěstovat. Díky pokrokům ve šlechtění ušly samonakvétací odrůdy dlouhou cestu a od prvního vstupu Lowrydera na trh se všechno změnilo: Nyní produkuje mnoho známých seedbank skvělé druhy automatů té nejvyšší kvality, které se pěstují stejně dobře jako klasické odrůdy (a v určitých podmínkách ještě lépe).

 

 

Výhody autofloweringu

1. Rychlá sklizeň

Jednou z největších výhod, které samonakvétací odrůdy skýtají, je jejich rychlá schopnost kvést. U běžných odrůd pěstovaných druhů může uběhnout řada měsíců, než se dočkáme sklizně (záleží na tom, kde rostlinu pěstujeme). Samonakvétací odrůdy jsou připraveny ke sklizni již za cca 70 až 90 dní od zasazení (přesnou délku životního cyklu uvádí producent jednotlivých odrůd).

 

2. Více sklizní za rok

Díky velmi rychlé schopnosti kvést umožňují automaty pěstitelům za rok více sklizní, než je tomu u klasických indik a sativ. To je obzvláště užitečné pro venkovní pěstování, a to hlavně ve studenějším klimatu s krátkým létem. Na druhou stranu mějte na paměti, že jednotlivá sklizeň automatů není tak velká jako u klasických odrůd. Je to hlavně z důvodu jejich malé velikosti.

 

3. Snadné pěstování

Jelikož konopí rumištní pochází ze střední i východní Evropy, Ruska a možná také ze studených částí Severní Ameriky, dokáže růst v poměrně drsných podmínkách.

Díky genetickým predispozicím má většina samonakvétacích odrůd odolné vlastnosti rumištního konopí. To znamená, že se jim daří dobře ve studených podmínkách i proti zahradním škůdcům a chorobám.

Kvůli tomu jsou ideální jak pro začátečníky, tak pro zkušené pěstitele ze studených oblastí, kde je takových rostlin, které přežijí tamní klima, potřeba.

 

4. I nízký vzrůst může být výhodou

Samonakvétací odrůdy konopí jsou známé svým malým vzrůstem, kdy obvykle dorůstají do výšky 1 až 1,2 metru. To je ideální pro pěstování ve vnitřních a stísněných prostorách, i pro venkovní zahradníky, kteří se svou záhradů snaží utajit.

 

Text: Jan Přívratský