Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Přežila rakovinu a tvrdí, že jí život zachránil výtažek z konopí

Po několika chemoterapiích a radioterapii se Lynn Cameronová rozhodla vyzkoušet konopný extrakt v zoufalém pokusu o záchranu svého života poté, co jí doktoři sdělili, že kvůli nevyléčitelnému nádoru na mozku do několika měsíců zemře.

Pacientka s rakovinou, u které byl diagnostikován nevyléčitelný glioblastom, vděčí podle svých slov za své neuvěřitelné uzdravení právě konopnému extraktu.

V prosinci roku 2013 oznámili doktoři Skotce Lynn Cameronové, že ji zbývá zhruba „šest až osmnáct měsíců“ života. Po několika neúspěšných chemoterapiích a radioterapii se proto 48letá žena rozhodla chytit onoho pověstného posledního stébla a vyzkoušet konopný extrakt v zoufalém pokusu o záchranu svého života.

 

Stále naživu

Lze o tom hovořit jako o zázraku nebo šťastné náhodě, každopádně je realitou, že Lynn je po čtyřech letech, co jí byl nádor diagnostikován, stále naživu a nyní usiluje o „reformu současných zákonů o zákazu užívání konopí pro léčebné účely“ ve své zemi.

 „Cítila jsem se relativně zdravá, pak jsem ale 30. listopadu 2013 měla zničehonic záchvat,“ popisuje Lynn začátek svého boje o život. „Šla jsem tedy 10. prosince na rentgen, který odhalil nádor na mozku, načež jsem byla okamžitě převezena do nemocnice Southern General nedaleko Glasgow. V polovině prosince jsem podstoupila operaci a necelé dva týdny později mi bylo oznámeno, že nemoc postoupila již do 4. stádia. Z toho důvodu jsem podstoupila kombinovaně chemoterapii i radioterapii, ale i poté mi lékaři tvrdili, že mi zbývá nanejvýš šest až osmnáct měsíců života,“ vzpomíná Lynn.

„Můj dobrý kamarád mi poradil, abych začala užívat konopí, ale z toho jsem měla strach, jelikož je to nelegální. Kromě toho jsem také nevěřila tomu, že by konopí mohlo vyléčit již tak rozvinutou rakovinu mozku. Ale rentgenové snímky ukazovaly, že nádor se po chemoterapiích nijak nezmenšuje, tak jsem si nakonec řekla, že nemám co ztratit a zkusím to.“

 

 

Zoufalé hledání pomoci

Lynn pocházející z městečka Blantyre si začala zoufale hledat informace o alternativní medicíně či dietách v naději, že svůj boj s rakovinou vyhraje, uvádí deník Daily Record.

„Zjišťovala jsem si více a více informací o přírodních lécích rakoviny, tak jsem se rozhodla začít s alkalickou dietou a přestat jíst chemicky zpracovaná jídla. Také jsem úplně vysadila cukr. Kromě toho jsem si začala kapat výtažek z konopí pod jazyk, jelikož takto se rychle dostane přímo do krevního oběhu,“ vysvětluje Lynn. „Na každém rentgenovém snímku, který jsem obdržela, bylo vidět zlepšení. Řekli mi, že po chemoterapii a radioterapii k žádnému zlepšení nedocházelo, takže mi došlo, že to musí být kromě diety hlavně tím konopím. Když jsem šla na magnetickou rezonanci pošesté, rakovina byla ta tam.“

Lynn své užívání konopného extraktu před doktory tajila, ale jakmile bylo po všem, vyšla s pravdou najevo.„Doktoři, kteří mě léčili, o konopném extraktu nevěděli, dokud jsem nedostala výsledky. Bavila jsem se s nimi na toto téma, ale oni mi nevěřili. O konopí se na medicíně neučili, věřím ale, že asi více z politických důvodů než z medicínských.“

Ošetřující lékaři Lynn oznámili, že může jíst cokoli, co chce, jakékoli vitamíny, ale k ničemu to nebude. „Ale tohle tvrdili právě ti, podle nichž jsem měla nevyléčitelnou rakovinu, přitom ta je nyní pryč. Nejuznávanější britský lékařský časopis British Medical Journal konopí nikdy nezkoumal do hloubky. Je to přece droga, ale ironií bylo, že mi v nemocnici dávali morfin a kodein. Než jsem onemocněla, nikdy v životě jsem žádné pilulky s návykovými léky nebrala.

Jsem nesmírně ráda, že jsem do své léčby zařadila konopný výtažek poté, co jsem si sama vyhledala všechny možné informace o tom, jak konopí léčí,“ uzavírá šťastná žena.

 

Text: Jan Přívratský