Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Nechutenství

Nechutenství

Při dramatických změnách chuti, které doprovázejí některá onemocnění, pomáhají mnoha pacientům užívajícím konopí jeho chuťově-stimulační účinky. Co za nimi přesně stojí?

Vědci z Yaleovy Univerzity nedávno odhalili neurologický mechanismus, který způsobuje „mlsnou“, tedy nevysvětlitelné nutkání k jídlu, jež vede celé generace uživatelů konopí ke konzumaci hromady sladkých a slaných smažených pochoutek. To, že účinky povzbuzující chuť k jídlu jsou u konopí řízeny stejnými neurony v mozku, které jinak chuť k jídlu potlačují, bylo pro vědce překvapivým zjištěním. Před touto studií byla totiž většina vědců přesvědčena o opaku.

 

Další poznatky

Výzkum, publikovaný před dvanácti lety v odborném lékařském žurnálu Cell Press, také ukázal, že neurony jsou vzrušivější poté, co se do nervové soustavy zapojí THC. Právě proto zřejmě THC povzbuzuje chuť k jídlu. Studie také uvádí, že konopí navíc tlumí účinek leptinu, hormonu potlačujícího chuť k jídlu.

Nová studie Yaleovy univerzity ukazuje, že THC blokuje aktivitu neuronů v mozku, které potlačují chuť k jídlu. V protikladu k tomu, čemu vědci dříve věřili, je důvodem zvýšení apetitu po aplikaci konopí to, že dané neurony se zpomalí a někdy dokonce přestanou vysílat signály, že pacient už je sytý. Ve výzkumné zprávě publikované ve vědeckém časopise Science Daily se uvádí: „Když jsme sledovali, jak chuťové centrum v mozku reaguje na konopí, byli jsme schopni určit, co působí pocit hladu a jak tento stejný mechanismus, který obvykle přijímání potravy zastavuje, naopak přijímání potravy povzbudí.“

Nové informace o kanabinoidech a chuti k jídlu vědcům umožňují porozumět, jak konopí ovlivňuje mozek, a poskytují jim vysoce účinný prostředek na zvládání a léčbu nechutenství.