Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Legální konopí vygeneruje podle nové studie 40 miliard dolarů a vytvoří 400 000 pracovních míst

Podle studie zveřejněné v úterý se očekává, že do roku 2021 vygeneruje legálního konopí ve Spojených státech 40 miliard dolarů a vytvoří více než 400 000 pracovních míst.
 

Do odhadu zahrnula výzkumná společnost Arcview nejen přímé nákupy spotřebitelů ve výši 20,8 miliardy dolarů a nepřímé příjmy pěstitelů a dalších subdodavatelů, ale i zisky z jiných obchodních odvětví, jako jsou například supermarkety.

Podle studie publikované den poté, co bylo v Kalifornii zlegalizováno užívání marihuany pro rekreační účely, se očekává celonárodní nárůst zisků z prodeje o 150 procent oproti roku 2017, ve kterém celkové zisky činily šestnáct miliard dolarů. 

Dle odhadů společnosti Arcview a její partnerské firmy BDS Analytics se očekává, že konopný byznys do tří let vygeneruje jen v Kalifornii čtyři miliardy dolarů na daních a do roku 2021 vytvoří téměř 100 000 pracovních míst, což představuje zhruba třetinu celoamerického počtu. Dohromady může jít až a 146 000 pracovních míst, započteme-li i pracovní pozice navázané na konopný sektor.

Nicméně zákazníci i prodejci v Kalifornii si stěžují na vysoké daně z prodeje konopí a výrobků z něj, které by mohly dosáhnout až 35 procent, uvážíme-li státní, okresní a místní daňovou zátěž.   

Kalifornie, nejlidnatější americký stát, se v pondělí stala největším legálním trhem pro obchodování s konopím na světě a jeho uzákonění se setkává s ohlasy veřejnosti. Podle informací se před obchody, které získaly licenci k prodeji, tvoří fronty a je nedostatek zboží.

 

Starosta města Berkeley, Jesse Arreguin, vyjádřil svůj kladný postoj k těmto reformám na pondělním slavnostním ceremoniálu v budově Berkeley Patients Group, jedné z nejstarších výdejen konopí na předpis ve Spojených státech.  

 „Mám velkou radost z tohoto historického okamžiku nejen za město Berkeley, ale i za celou Kalifornii,“ prohlásil starosta Arreguin a pochválil stát za „přijetí této reformy“.

Na federální úrovni ale zůstává konopí stále nezákonné a podle Toma Adamse, výkonného ředitele společnosti Arcview, nemá v Kalifornii více než sto konopných prodejen a doručovacích společností z celkového počtu 3 000 vyřízená ani místní a státní povolení potřebná od 1. ledna k provozování činnosti.

„Zmíněné prodejny zaznamenaly po novém roce dvojnásobný nárůst tržeb proti běžným dnům. Prodejci konopí tak přicházejí do kontaktu s různorodými a méně zkušenými zákazníky a uživateli, kteří potřebují jejich pomoc a osvětu,“dodává Adams.

„Při odhadování nárůstu zisků z 3 miliard na 3,7 miliard dolarů v prvním roce kalifornské legalizace jsme se drželi dost při zemi, ve skutečnosti bude toto číslo nejspíše o dost vyšší a analýzu tak budeme muset přepracovat, jelikož San Francisco a Los Angeles, kde prodeje rekreačního konopí nebyly dosud zahájeny,  vytvoří regulační rámec a začnou vydávat licence k prodeji dříve, než jsme očekávali.“  

 

Text: Jan Přívratský