Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Kanadští vědci zjistili ideální poměr složek organického hnojiva pro pěstování konopí

Legalizace ať už léčebného nebo rekreačního konopí se šíří světem, díky čemuž tato rostlina opouští podsvětí a vstupuje do vědeckých laboratoří. Kanadští odborníci z Guelphské univerzity v Ontariu nedávno publikovali vůbec první studii zaměřenou na nejlepší možné složení organických hnojiv přímo na pěstování konopí, čímž se z vědeckého hlediska doposud nikdo nezabýval.

„Pěstování konopí bylo po desítky let nelegální, takže v této oblasti neprobíhal prakticky žádný vědecký výzkum,“ vyjádřil se v tiskové zprávě profesor Youbin Zheng. „Pěstování konopí jakožto průmyslové odvětví nestálo na žádných vědeckých základech,“ dodal.

 

Největší sklizeň

Studie nese název „Optimal Rate of Organic Fertilizer during the Vegetative-stage for Cannabis Grown in Two Coir-based Substrates“ (čili „Optimální poměr složek organického hnojiva pro konopí ve vegetativní fázi růstu ve dvou kokosových substrátech“). Za studií stojí tým profesora Zhenga, který na konopí vyzkoušel pět různých hnojiv a jejich kombinací.

Podle studie byly největší sklizeň, obsah kanabinoidů a celkový růst bylin dosaženy při použití [tekutého] organického hnojiva, které mimo jiné obsahovalo 389 mg dusíku na litr.

Studii financovala Kanadská rada pro výzkum v přírodních vědách a strojírenství spolu s jedním licencovaným výrobcem léčebného konopí.

Z druhého mecenáše přitom Zhengův tým není nijak v rozpacích. „Investici z konopného průmyslu využívám beze studu,“ uvedl profesor v rozhovoru pro kanadskou stanici CBC. „Ve finále tu jde o to vyvinout technologie a postupy, díky kterým budou lidé schopni pěstovat konopí všude – i v nepříznivých klimatických podmínkách.“

 

První v dlouhé řadě

Jedná se o první z celé řady studií, které Guelphská univerzita za účelem zefektivnění pěstování konopí provádí. Druhá studie, kterou bude tým stejně jako první publikovat v odborném časopise HortScience, má pojednávat o optimálním poměru složek organických hnojiv pro konopí v době kvetení.

„Máme nejnovější technologii i znalosti, abychom se v této oblasti výzkumu stali vůdčí silou, a jsme v pozici, kdy můžeme školit pěstitele pro rychle rostoucí konopný průmysl,“ uzavírá Zheng. Kdy se asi podobných univerzitních výzkumů dočkáme v České republice?

 

Text: Jan Přívratský