Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Vězení za českou knížku o jídlech s marihuanou!

Ústavní soud potvrdil podmínečný trest řediteli nakladatelství Naše Vojsko Emerichovi Drtinovi za vydání dvou verzí knížky Recepty z konopí. Podle pravomocného verdiktu soudu tím spáchal trestný čin šíření toxikomanie. Publikace totiž čtenářům údajně radí, jak co nejvíce zvýšit omamný účinek pokrmů a nápojů, doplněných o produkty z marihuany. V usnesení Útavního soudu doslova stojí: „Justice se důkladně seznámila s obsahem knihy a jejímu hodnocení není co vytknout.“

Zprávu, která alarmujícím způsobem nabourává dosavadní představy o právu na svobodu slova přinesla Česká tisková agentura: „Účelem použitého paragrafu v trestním zákoníku je podle ústavních soudců to, aby se ve společnosti nešířilo zneužívání omamných a psychotropních látek. Závažnost problémů spjatých s jejich zneužíváním pokládá ÚS za prokázanou, přičemž debata o jiných náhledech či možných pozitivních účincích musí probíhat nikoliv u soudů, ale v politice, případně v médiích a vědeckých kruzích. "ÚS nemůže naopak poskytovat ochranu 'rebelii', kterou má být legitimita trestních zákonů zpochybněna jejich přímým porušováním," stojí v usnesení. Drtina ČTK loni řekl, že verdikt pro něj znamená zklamání v českém soudnictví a považuje jej za projev omezování svobody. V ústavní stížnosti poukazoval na postupnou liberalizaci vnímání konopí, včetně jeho legalizace pro léčebné užití. Kniha podle stížnosti nenabádá ke zneužívání drog. Pozastavení soudů nad lehce žoviálním stylem knihy je prý "účelově rigidní", mnohé úryvky jsou projevem humoru a nadsázky.“

Publikace od populárního autora Adama Gottlieba a kolektivu bude i v budoucnu běžně k dostání na pultech knihkupectví, soud její šíření nezakázal. Nižší soudní instance v minulosti uložily Drtinovi rok odnětí svobody s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Kniha podle nich obsahuje návody na přípravu pokrmů a nápojů s obsahem konopí takovým způsobem, aby při přípravě byla zachována či zvýšena účinnost na lidský organismus.

„Verdikt potvrdil Městský soud v Praze a posléze i Nejvyšší soud, který poukázal na údajně bezstarostný tón a opomíjení možných negativních účinků konopí. Recepty prý mohou ve čtenáři vzbudit touhu některou z konopných drog vyzkoušet, popřípadě u zkušeného uživatele dále experimentovat s ovlivňováním vědomí prostřednictvím drogy, aniž by bylo nutné čtenáře výslovně k užití drogy nabádat či ji explicitně vychvalovat. Z pohledu aktuální úpravy lze za prosté užití, aniž by došlo k současnému zneužití, považovat pouze užití konopí k léčebnému účelu, v žádném případě pak užití k navození stavu rauše u zdravé osoby," popisuje pak ČTK rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Publikace stejného autora již vyvolala velký rozruch v roce 1995. Tehdy se v hledáčku policie ocitli zaměstnanci vydavatelství Votobia. Nakonec jeden z nich odešel od soudu s podmínkou, kterou ukončila až amnestie prezidenta Václava Havla.

Popis knížky Recepty z konopí od vydavavatele Naše Vojsko:

Marihuana neboli „budič smíchu“ – jedněmi vynášená jako lék na rozličné nemoci, od rakoviny přes epilepsii až po roztroušenou sklerózu, jinými odmítaná jako prostý halucinogen – je v knize Recepty z konopí představena jako ingredience rozličných receptů. Autor podává přehled o přirozených vlastnostech konopí i o tom, jak se tato rostlina snáší s různými potravinami a jak je nejlépe asimilovatelná lidským zažívacím traktem. Kromě receptů přináší i návod na výrobu marihuanových mastí a balzámů, které jsou velice účinné např. při léčbě ekzémů.

KOUPIT KNIHU

TXT: Hugo Houser

Fotogalerie