Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Konopí v prodejích brzy porazí pivo

Podle společnosti Cowen, která na Wall Street oceňuje hodnotu různých amerických firem, má z historického hlediska spotřeba alkoholu znatelnou inverzní korelaci s užíváním konopí. A právě tato společnost nedávno kvůli postupující legalizaci napříč Spojenými státy zhoršila výhled pivařského gigantu Molson Coors.

Podrobná analýza toho, jak růst užívání konopí negativně ovlivňuje spotřebu alkoholu, byla analytiky z Wall Street zveřejněna příhodně dne 20. dubna, tedy v den, kdy se po celém světě slaví mezinárodní den konopí (v České republice tomu tak není, u nás se konopí oslavuje v den konání Million Marihuana Marche).

 

Méně alkoholu a více konopného rauše

 „V analýze jsme se zabývali daty o spotřebě alkoholu za posledních 80 let a užívání konopí za posledních 35 let. Alkohol by v dalším desetiletí mohl být pod velkým tlakem,“ uvedla analytička Vivien Azerová ve zprávě klientům. „Od roku 1980 jsme celkem třikrát zaznamenali substituční cyklus, kdy konopí nahrazovalo alkohol. Nyní začíná další takový cyklus.“

V posledních třech cyklech spotřeby alkoholu prý docházelo ke „znatelné inverzní korelaci s užíváním konopí“. Azerová uvedla, že v osmdesátých a devadesátých letech spotřeba alkoholu klesla o 22 procent, kdežto užívání konopí stouplo o 18 procent. V období 2010–2015 navíc klesala spotřeba alkoholu ve skupině od 18 do 25 let.

Azerová tedy snížila takzvaný „price target“ pro Molson Coors ze 120 dolarů na 105. „Po ekonomické krizi se spotřeba alkoholu zotavuje nerovnou měrou, zatímco užívání konopí se s postupující legalizací prodeje znatelně zvýšilo. To by mohlo znamenat, že nás čeká další sestupný cyklus spotřeby alkoholu,“ řekla Azerová. „Konopí se bude nadále užívat ve větším a větším množství a lihovarnický průmysl z toho bude mít velké problémy.“

Txt: Jan Přívratský