Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Konopí prý způsobuje neplodnost aneb Jak se v Čechách šíří nepodložené bludy

20. dubna se na stanici Český rozhlas Pardubice objevil pořad o neplodnosti. V něm i v následném článku na www.rohlas.cz se gynekoložka Dana Preslová vyjádřila ve smyslu, že „důsledky na plodnost jsou u marihuany obrovské a už po jedné cigaretě může plodnost u muže spadnout o dvacet osm procent.“ Smutné je, že se jedná o zcela vyfabulované tvrzení bez jakékoli vědecké opory.

Podobně jako teorie o marihuaně coby „vstupní bráně“ do světa tvrdých drog, i teorie o negativním dopadu THC na kvalitu spermií byly dlouhá léta šířeny zastánci prohibice, nicméně odborné výzkumy ani jednu z nich nikdy neprokázaly. Naopak – naprostá většina adiktologů dnes teorii o konopí jako vstupní bráně do světa tvrdých drog považuje za vyvrácenou a zcela nepodloženou.

 

Reefer Madness zas a znovu

Co se týče vlivu na mužskou plodnost, existuje například dotazníková studie ze Švédska, kde autoři zjistili vyšší neplodnost u uživatelů konopí, nicméně sami tyto rozdíly označili za „statisticky nevýznamné“. Absurdní tvrzení gynekoložky Preslové, že „už po jedné cigaretě může plodnost u muže spadnout o dvacet osm procent, u trvalých kuřáků až o padesát dva procent“ je zcela nepodložené a zavádějící a nemá oporu v odborných výzkumech. „Za více než pět let překládání vědeckých studií o účincích konopí na lidský organismus jsem na podobné tvrzení nikdy nenarazil,“ upozorňuje překladatel specializující se na konopí Lukáš Hurt. „A to ani když jsem dělal rozhovory s řadou předních světových i českých lékařů a dalších odborníků, z nichž někteří označili vyjádření paní Preslové velmi stručně za ‚bláboly‘."

 

Kde jsou ty miliony neplodných huličů?

Ostatně kdyby mělo konopí tak drastický dopad na schopnost mužů plodit potomky, nepochybně by o tom existovaly stovky výzkumů, průzkumů a klinických studií – a především by se po místech jako Colorado, Česká republika nebo Španělsko potulovaly desetitisíce zhrzených mužů a jejich nešťastných žen, kteří nemohou mít děti.

V zájmu objektivního přístupu ke konopí a jeho účinkům na lidské zdraví je nutné pracovat s prokázanými a ověřenými fakty, nikoli fabulacemi. Tvrzení gynekoložky Preslové má přitom stejnou hodnotu, asi jako kdybychom si teď vymysleli, že za mužskou neplodnost může sledování televize ve slipech.

Txt: Jan Přívratský