Home
Cannapedia Encyclopedia of cannabis strains

Cannabutter

Jak si vyrobit konopné máslo v sedmi jednoduchých krocích


Chcete si doma vyrobit to nejlepší konopné máslo a nevíte, jak na to? Pak jsou právě pro vás určené následující řádky.

S níže uvedeným postupem je možné si bez problémů a námahy vyrobit to nejlepší konopné máslo. Pravdou však je, že bude tak kvalitní, jak kvalitní bude výchozí rostlinný materiál. Co se týče „potence“, tak někdo má rád slabší, které si maže v průběhu dne na chleba, někdo má zase raději silnější, kdy po lžičce před spaním tvrdě usně. Každopádně ale platí, že čím silnější (tedy s co nejvyšším obsahem hlavních léčivých kanabinoidů – především THC a CBD) konopí použijete, tím silnější bude i máslo.

Kromě postupu na výrobu konopného másla naleznete na následujících řádcích také pár tipů na recepty, v nichž máslo lze použít. Než se ale začne s výrobou, je dobré dát konopí dekarboxylovat do trouby (různé zdroje uvádí různé teploty pohybující se mezi 80–110 stupni Celsia a dobou mezi 30 minutami až jednou hodinou).


 

Krok číslo jedna

Ve středně velkém rendlíku se přivede k varu litr vody. Lze pracovat i s jiným množstvím, každopádně se ale musí dbát na to, aby konopí vždy plavalo asi 3–5 centimetrů nad dnem rendlíku.

 

Krok číslo dva

Když se voda začne vařit, vloží se do ní máslo a nechá se zcela rozpustit. V tomto receptu se pracuje se 450 gramy másla na 30 gramů konopí, ovšem konkrétní účinky se odvíjí především od toho, jak silné konopí se použije, jak bylo zmíněno výše. Proto platí, že máslo například z listí a menších květů venku pěstovaného konopí bude při použití stejného množství materiálu slabší než máslo připravené z vrcholků a plné pryskyřice, v níž se kanabinoidy nacházejí v největším množství.

Krok číslo tři

Jakmile se máslo zcela rozpustí, může se přidat konopí. Poté se ztlumí plamen na velmi nízkou teplotu tak, aby máslo s konopím jen slabě vřelo. Obvykle se takto nechává vařit asi tři hodiny. Že je máslo hotové, poznáme tak, že povrch směsi bude lesklý a tuhý.

 

Krok číslo čtyři

Zatímco se směs vaří, je možné si připravit misku na výsledný produkt, ideální je použít žáruvzdornou misku, někdo používá i plastovou nádobku. Miska se přikryje dvojitou vrstvou tenké látky a upevní gumičkou, provázkem nebo páskou.

 

Krok číslo pět

Konopné máslo se přecedí do misky – pozor na to, aby žádné nepřeteklo. Když je rendlík prázdný, sejme se látka a vymačká máslo, které v ní zůstalo.
 

Krok číslo šest

Směs se nechá asi hodinu vychladnout. Vloží se do ledničky a nechá chladit tak dlouho, až máslo vystoupí na povrch směsi a ztuhne. THC a další kanabinoidy se do másla uvolnily a je téměř hotovo.

 

Krok číslo sedm

Máslo ztuhlé na povrchu se odřízne, položí vzhůru nohama na podložku a setře se zbylá voda. A je to, konopné máslo je hotové. Dobrou chuť!

Nyní ještě pár slíbených tipů, s jejichž pomocí lze konopné máslo využít v chutných a na přípravu nenáročných pokrmech:

Přidáme jednu nebo dvě lžičky konopného másla do teplého javorového sirupu na ochucení palačinek nebo vaflí.

Konopným máslem před grilováním potřeme pečivo, nebo na něm v pánvi můžeme připravit chřest s parmezánem a česnekem.

Opékané brambory v troubě s cibulí a sýrem potřeme konopným máslem.

Konopné máslo lze použít do takřka jakýchkoli sladkých pokrmů z těsta – buchty, sušenky, koláčky a tak dále.


 

Konopné máslo