Home
Cannapedia Encyclopedia of cannabis strains

Cannabis Sugar

Cukr obohacený o konopný extrakt je další inovací ve světě konopných produktů a nabízí nové možnosti léčebného i rekreačního využití.

 

Co je konopný cukr?

Zjednodušeně lze říci, že jde o krystalový cukr obsahující účinné složky konopí. Kanabinoidy s léčebným účinkem, například THC a CBD, jsou z rostlin extrahovány za pomoci alkoholu, který je následně smíchán s obyčejným cukrem. Výsledným produktem je cukr s jemnou oříškovou chutí, kterým můžeme v kuchyni zcela nahradit ostatní sladidla a použít ho na pečení nebo do čaje a kávy.

 

Výhody konopného cukru

Tato konopná potravina má například oproti máslu nebo olejům řadu výhod:

  • Snadné skladování
  • Ve srovnání se surovými konopnými květy je cukr nenáročný na skladovací podmínky a nemá ani výrazné aroma, které je typickým znakem rostlin i konopných tuků. Voní stejně nevinně, jako vypadá.
  • Dlouhá trvanlivost, s níž se čerstvé ani sušené květy nemohou rovnat. Cukr navíc nepodléhá zkáze, ani když je vystaven působení světla nebo vzduchu.
  • Konopným cukrem můžeme úplně nahradit běžná sladidla. Od krystalového nebo moučkového cukru se liší pouze jemnou chutí po oříšcích. Můžeme ho tedy použít k pečení, výrobě domácích sirupů a zavařenin nebo k dochucení oblíbeného čaje a kávy. Má méně kalorií než konopné máslo a je zcela rozpustný ve vodě.
  • Diskrétnost: Pokud člověk chce konopí užívat diskrétně, je pro něj konopný cukr to pravé. Vzhledem, chutí ani vůni je prakticky stejný jako třtinový cukr, takže ho užívat doma i v práci. Je také snadno přenosný a dostupný vždy, když je třeba.
  • Snadné dávkování. Příprava domácího konopného cukru je sice poněkud náročná a pro správný výsledek je nutná trocha šikovnosti a kuchařské praxe, dávkování je nicméně velmi snadné a už po chvíli užívání si ho osvojí i méně zkušený konzument.

 

I pro odpůrce kouření

Tradičním způsobem užívání konopí a v něm obsažených kanabinoidu je bezpochyby kouření, což může pro některé pacienty představovat zásadní problém. Kouření může dráždit dýchací cesty a způsobovat chronické zdravotní obtíže, například zánět průdušek. Pro osoby trpící astmatem je pak tento způsob konzumace zcela nevhodný.

Konopný cukr eliminuje nutnost vdechovat kouř se všemi škodlivými látkami.

 

Jak si připravit konopný cukr

Výroba konopných potravin je zpravidla časově náročná a ani cukr není v tomto ohledu výjimkou. Jak na to?

Nejprve si připravíme základní ingredience (pro ukázku volíme malé množství) – tři gramy usušených konopných květů, půl šálku silného čirého alkoholu (nejméně 75 procent) a půl šálku krystalového cukru. Dále budeme potřebovat pečicí papír, zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem, mísu a čisté bílé plátno.  

Troubu předehřejeme na 110 °C a konopí rovnoměrně rozložíme na pečicí papír. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 až 40 minut. Pozor, teplota nesmí přesáhnout 120 °C, neboť by mohlo dojít k znehodnocení konopí.

Pečicí papír vyjmeme z trouby a konopí necháme vychladnout při pokojové teplotě. Teplotu v troubě snížíme na 90 °C.

Vlažné konopí rozdrolíme na hrubý prášek. Tím jsme připravili dekarboxylované konopí. Požadované množství nyní přemístíme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Přidáme tolik alkoholu, aby byl veškerý prášek ponořen, a pevně uzavřeme.

V přibližně pětiminutových intervalech sklenicí zatřeseme. Opakujeme čtyřikrát nebo pětkrát. Mezi jednotlivými opakováními necháme usadit. Poté vezmeme mísu a obsah sklenice do ní přecedíme přes připravené plátno, které důkladně vyždímáme. Pevné zbytky nebudeme potřebovat.

Do mísy přisypeme cukr a mícháme, dokud nevznikne homogenní hmota.

Cukrovou směs rozprostřeme rovnoměrně v tenké vrstvě na pečicí papír a vložíme do trouby, která mezitím zchladla na 90 °C.

Za občasného míchání pečeme, dokud se alkohol zcela neodpaří a cukr nezíská nazlátlou barvu. Skladujeme stejně jako běžný cukr a používáme dle chuti a potřeby.

Konopný cukr