Domů
Cannapedia Encyklopedie konopných odrůd

Etika vztahu mezi lékařem a pacientem v průběhu léčby konopím

Prezentace Dr. Ilya Reznika na Cannafestu 2014. Přednáška je v původním znění, její stručný obsah najdete v popisu níže.

Lidstvo užívá marihuanu, přesněji řečeno konopí, k léčebným účelům již několik tisíc let. Od čtyřicátých let 20. století se ale tato rostlina nachází na seznamu zakázaných látek a nakládání s ní (v jakékoli formě) je zakázáno. I nadále trvá její démonizace a šíření dezinformací, přičemž vzdělávání příslušníků lékařské profese je v tomto ohledu stále nedostatečné.

Upírání práva předepisovat pacientům účinné léčivo, které pomáhá od bolestí a celkového utrpení, představuje přímé porušení lékařské etiky. Pacient očekává nabídku všech léčebných možností, aby mohl následně spolurozhodovat o nejvhodnější formě terapie. My, lékaři, máme plnou medicínskou i právní zodpovědnost za poskytování té nejlepší péče a za pomoc s úlevou od bolestí a dalšího utrpení. Snažíme se dosáhnout co nejlepší kvality života nemocného, a to tak, že se postaráme o jeho psychické i fyzické zdraví nejlépe, jak dokážeme.

Zákaz předepisovat prokazatelně účinné léčivo porušuje základní etické normy „nezločinného“ jednání, podle něhož nesmíme jiným způsobovat újmy, zranění nebo smrt, a porušuje mravní zásadu „primum non nocere“ („předně neškodit“), kterou Hippokrates popsal jako jednu z hlavních povinností lékaře. Nechat pacienty zbytečně trpět, když toto utrpení může být účinně zmírněno, znamená působit jim přímou újmu. Četná data z vědeckých výzkumů, jichž v posledních letech přibývá geometrickou řadou, prokazují, že pozitiva užívání konopí k léčbě jednoznačně převažují nad možnými negativy. Přesto je potřeba dalšího bádání, abychom získali přesnější znalosti jak z hlediska maximalizace léčebného potenciálu konopí, tak ve snaze minimalizovat dopad možných vedlejších účinků – a tyto znalosti musíme následně předávat všem příslušníkům lékařské a zdravotnické profese.

Nenechte si ujít příští konferenci na veletrhu konopí a léčivých bylin Cannafest, který se bude konat ve dnech 10. - 12.11. 2017 na Výstavišti Praha Holešovice. Simultánní překlad přednášek je zajištěn.

 

_____________________________________________

_____________________________________________

www.cannafest.com